KURUMSAL


“Deniz İnşaat Kolektif Şirketi” adı altında Haliç'te faaliyete başlamıştır. 1971'de firma ismini "Anadolu Deniz İnşaat Kızakları Limited Şirketi” olarak değiştirmiş ve merkezi Büyükdere’de olmak üzere Haliç’teki ticari faaliyetlerine devam etmiştir. Bu süreçte, toplam 98 adet gemi inşa edilmiştir.


Anadolu Deniz İnşaat Kızakları Limited Şirketi bugünkü yeri olan Tuzla'ya taşınarak birçok kurum ve kuruluşa, kıyı ticaret gemileri, tankerler, balıkçı tekneleri, yatlar ve kuru yük gemilerinin de bulunduğu 31 adet farklı ebat ve tipte gemi üretmiştir.


Muharrem Faruk Ürkmez tarafından Anadolu Tersanesi satın alınmıştır. Öncelikle, tersanenin modernizasyonu ve kapasitesinin arttırılması için gerekli yatırımlar yapılmış, Anadolu Tersanesi’nin uzun zamandır hak ettiği Türkiye gemi üretimi sanayisindeki marka değerine ulaşmasında önemli rol oynayan ve birincil hedefi üretim olan teknolojik gelişimin yolu açılmıştır.


Toplam 39 adet ticari gemi inşası tamamlanmıştır.


Bu yıla kadar ticari gemiler inşa etmekte olan Anadolu Tersanesi, yeni vizyonu ile sadece askeri gemi üretimine odaklanmıştır. 2008 yılında Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın değerlendirmesinin sonuçlanmasını takiben Süratli Amfibi Gemi Tedariği projesi imzalamış olup, 8 adet LCT geminin tedariği 37 ayda gecikme olmaksızın donanmamıza teslim edilmiş; başarı listesine bir yenisini eklemiştir.


LCT tipi gemilerle yakaladığı başarının ardından Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın değerlendirmesinin sonuçlanmasını takiben, 2 Adet LST Tipi gemi ve 8 adet LCVP için sözleşme imzalanmıştır. 2017 ve 2018'de bu gemilerin teslimi sağlanmıştır.


Katar Deniz Kuvvetlerinin ihtiyacı 2 adet Silahlı Eğitim Gemisi (CTS) temini maksadıyla tersanemiz ile Katar Silahlı Kuvvetleri arasındaki sözleşme yürürlüğe girmiştir. Bu proje kapsamında, 1. geminin Katar Deniz Kuvvetlerine teslimi 25 Ağustos 2021 tarihinde başarıyla gerçekleştirilmiş olup 2. geminin teslimi ise 25 Şubat 2022 tarihinde gerçekleştirilmiştir.


Katar Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacının karşılanması maksadıyla amfibi harekatın gerektirdiği komuta kontrol ve kuvvet aktarımı görevleri yanında, insani yardım faaliyetlerini icra edebilecek 1 adet Amfibi Süratli Gemi (LCT), 2 adet Mekanize Çıkarma Gemisi (LCM) ve 1 adet Araç ve Personel Çıkarma Gemisi (LCVP) tedariği için 12 Nisan 2020 tarihinde bir sözleşme imzalanmış ve 9 Eylül 2020 tarihinde proje başlamıştır.